#20 Squadra Spettacolari Ferrari 330 P3

Squadra Spettacolari, Ferrari P3 chassis 0848.

De Ferrari P3 was een verdere ontwikkeling van het vroegere P2 model, zei het dat de nieuwe modellen injectie motoren hadden die een groter vermogen leverden. Mede vanwege de zwakke economische omstandigheden in Italië in het algemeen en bij Ferrari in het bijzonder zijn er slechts drie P3 modellen gebouwd, waarvan er helaas niet 1 in originele staat is overgebleven.

Het chassis 0848 is een zogenaamde Fantuzzi Spider die vlak voor de Le Mans race van 1966 werd afgebouwd. Met de rijders Scarfiotti en Parkes, startend vanaf de 7e plek, was dit eerste en enige keer dat deze auto namens de Scuderia Ferrari aan een race deelnam, een wedstrijd waarin ze overigens na 123 ronden vanwege een crash uitvielen.
Na de Le Mans race van 1966 is de auto gerepareerd en omgebouwd tot Ferrari 412P specificatie en verkocht aan het Zwitserse privéteam Scuderia Filipinetti. Een Ferrari 412P is in essentie dezelfde auto als een P3 maar dan met normale Weber carburatie in plaats van benzine injectie.

In de handen van Filipinetti heeft de auto in 1967 aan zeven wedstrijden deelgenomen, waaronder Le Mans. Erg succesvol was de auto niet, met 4 uitvallers en het beste resultaat een 4e plaats.

UIteindelijk is de auto geschonken door Filipinetti aan de verzamelaar Pierre Bardinon, die hem in 1990 heeft “geruild” voor de 250 GTO met chassis #3607GT.